Assamthee
De Assamthee wordt op beide oevers van de rivier de Brahmaputra geoogst. Een tropisch klimaat en een vruchtbare bodem zorgen voor een kruidig moutachtig aroma. De zwarte thee wordt veel gebruikt in Engelse theemelanges.
De Schot Robert Bruce ontdekt in 1823 in Assam een inheemse theeplant. Korte tijd later beginnen de Britten theeplantages aan te leggen in Noordoost-India om niet langer afhankelijk te zijn van China.
Masala chai
In India wordt voor thee het begrip ‘chai’ gebruikt. De Indiërs drinken hun zwarte thee graag met melk, suiker en een melange die ‘masala’ heet. Die kan bestaan uit kruiden zoals kardemon, nootmuskaat, peper en gember.
De theeverkopers die op straat, bij stations of in de trein hun thee, ‘chai’, verkopen, worden chai-wallahs genoemd. De ‘wallahs’, handelaren, schenken de chai vaak vanaf een grote hoogte in een klein kopje of glas.
Donkere kant
De werkomstandigheden van de theepluksters op de plantages zijn echter mensonterend. Zij worden uitgebuit, krijgen een hongerloontje en worden vaak slachtoffer van mensenhandel. Daarom steunt Missio het werk van zusters die strijden voor betere levens- en werkomstandigheden.
Foto: H. Schwarzbach