Ruim veertig gasten kwamen op vrijdagmiddag 21 april samen in Tilburg om na te denken over de vraag: Wat is de betekenis van missionair engagement voor gelovigen en parochies nu, hier in Nederland?
Op deze middag waren enkele hoogwaardigheidbekleders aanwezig: Mgr. Paul Tschang In-Nam, apostolisch nuntius in Nederland, Mgr. Emilio Nappa, president van de Pontifical Mission Societies te Rome, Mgr. Hans van den Hende, bisschop van Rotterdam, Mgr. Gerard de Korte, bisschop van ’s-Hertogenbosch.
Aanleiding voor het symposium was het 200-jarig bestaan van de Pauselijke Missiewerken dat vorig jaar herdacht werd. In samenwerking met de Tilburg School of Catholic Theology waren drie sprekers uitgenodigd om hun gedachten te laten gaan over de betekenis van missie vandaag de dag.
Missionaire ommekeer
Speciale spreker was father Dinh Anh Nhue Nguyen, OFM Conv, secretaris-generaal van de Pauselijke Missionaire Unie te Rome. Hij benadrukte dat christelijke bekering wezenlijk een missionaire bekering is. Father Anh Nhue liet aan de hand van het voorbeeld van de zalige Pauline Jaricot zien hoe fundamenteel haar bekering was voor haar leven en haar missie. Hij citeerde ook uit de boodschap van paus Franciscus voor Missiezondag dit jaar: “Missionaire ommekeer blijft het voornaamste doel van ons als individuen en als gemeenschap, want missie is het paradigma van elke opdracht van de Kerk.”
Verhalende structuur van geloof
Prof. Dr. Jan Loffeld, hoogleraar Praktische Theologie, gaf een praktisch-theologisch perspectief op missie vandaag de dag. In een geseculariseerde samenleving als de onze is geloof een keuze. Volgens professor Loffeld zal een paradigmaverandering moeten plaatsvinden: van een paradigma van behoefte (“Iedereen die God nodig heeft is een religieus persoon”) naar een paradigma van diversiteit (“Iedereen kan God vinden, maar heeft Hem niet noodzakelijkerwijs nodig om gelukkig te worden”). We moeten de fundamentele narratieve structuur van het geloof herontdekken.
Luisteren als missie
Prof. Dr. Monique van Dijk-Groeneboer, hoogleraar Religieuze Educatie, sloot daar met haar lezing (‘Luisteren als missie. Reflecties vanuit de jongerencultuur en ervaringen met het synodaal proces in Praag’) op aan. Onderzoek laat zien, aldus professor Van Dijk, dat jongeren op zoek zijn naar bronnen van zin en betekenis: een identiteit vormen, authentiek zijn. Belangrijke bronnen van betekenis zijn vrienden, muziek, natuur. De christelijke traditie wordt amper genoemd. Wat moet hier gebeuren: luisteren. De ervaring van synodaliteit bij de ontmoetingen in Praag was een intense en betekenisvolle ervaring in hoe te luisteren. Professor Van Dijk: “Luisteren als missie”.