De Pauselijke Missiewerken vormen een universeel solidariteitsfonds van alle gedoopten. Iedereen draagt bij: jong en oud, rijk en arm.
De wortels van dit solidariteitsfonds zijn te vinden in de eerste christelijke gemeenschappen zoals te lezen valt in het boek Handelingen van de Apostelen: “De menigte die het geloof had aangenomen, was één van hart en één van ziel en er was niemand die iets van zijn bezittingen zijn eigendom noemde; integendeel, zij bezaten alles gemeenschappelijk. Er was geen enkele noodlijdende onder hen, omdat allen die landerijen of huizen bezaten, deze verkochten en de opbrengst ervan meebrachten om aan de voeten van de apostelen neer te leggen. Aan ieder werd daarvan uitgedeeld naar zijn behoefte.” (Handelingen 4,32.34-35)
De eerste christelijke gemeenschap van Jeruzalem had zowel een charitatieve structuur, die eerst rustte op de twaalf apostelen en later op de diakens, en een solidariteitsfonds van vrijwillige schenkingen en vrijwillige bijdragen van de verkoop van eigendommen.
Deze inzamelingen hadden tegelijkertijd een pastoraal doel: de eenheid van geloof en liefde onder christenen.
Het is dezelfde betrokkenheid die Pauline Jaricot ertoe beweegt haar vrienden bij elkaar te brengen om zich te wijden aan gebed en fondsen te werven voor de missies.
Werkwijze
De grafiek hierboven laat zien hoe dit universele solidariteitsfonds van de Pauselijke Missiewerken in zijn werk gaat.
1
De bijdragen van alle gedoopten in de wereld voor de universele missie van de Kerk worden gedurende het jaar ingezameld door de Pauselijke Missiewerken.
2
Alle donaties komen terecht in, en worden deel van het universele solidariteitsfonds. Een symbool van gemeenschap en missionaire samenwerking tussen alle kerken.
3
De Algemene Vergadering komt eenmaal per jaar in Rome bij elkaar om de donaties van de universele Kerk goed te keuren en rechtvaardig te verdelen.
4
De fondsen worden dan verdeeld via de Nationale Directies en de Apostolische Nuntiaturen voor het realiseren van projecten in alle vijf continenten.
(Meer informatie op de website van de Pauselijke Missiewerken: ppoomm.va)