Vierhonderd jaar geleden, op 6 januari 1622 richtte paus Gregorius XV de congregatie Propaganda Fide op, het hoogste orgaan voor de verbreiding van het geloof. De congregatie kreeg twee taken mee: het stimuleren van de hereniging van de christenen en het verspreiden van het geloof onder de zogeheten heidenen.
Nieuwe missionaire praktijk
De nieuwe congregatie moest zich bezighouden met de missionaire activiteit van de Kerk zowel in de oude als in de nieuwe wereld. De missionaire praktijk die tot dan toe werd gevolgd door de koloniale overheersers uit Europa was schadelijk en dat moest anders. Ook hadden veel religieuze ordes missionaire activiteiten ontwikkeld die te particulier waren, het moest universeler.
Evangelisatie van de Volken
Gedurende de laatste vierhonderd jaar zijn de taken en organisatie van de congregatie wel aangepast aan de veranderende tijden, maar haar oorspronkelijke doelstellingen zijn ongewijzigd gebleven. De naam van de congregatie is veranderd in Congregatie voor de Evangelisatie van de Volken.
Onder de belangrijkste taken van de congregatie horen: zorgen voor een passende verdeling van missionarissen; de zorg voor de opleiding en vorming van priesters, diakens en catechisten; en het toevertrouwen van de evangelisatie van missiegebieden aan instituten, religieuze gemeenschappen of particuliere kerken.
De Pauselijke Missiewerken (Missio) ressorteren onder de Congregatie voor de Evangelisatie van de volken.
(Bron: Agenzia fides)