Tijdens een Ethiopische koffieceremonie brengen de gasten veel tijd met elkaar door. Zo ontstaat er ruimte om met elkaar vreugde en verdriet te delen. Een “coffee to go” is in Ethiopië ondenkbaar. Het is veeleer een “coffee to stay”: in alle rust samen koffie drinken en met elkaar praten.
U kunt de koffieceremonie in vereenvoudigde vorm zelf uitproberen in 6 stappen.
Stap 1
Geef een schaal met koffiebonen rond, zodat alle gasten van de geur kunnen genieten. Vers gebrande koffiebonen ruiken zeer sterk. Maar ook vers gemalen koffie ontvouwt een krachtig aroma. En hier geldt al meteen: neem de tijd!
Stap 2
Ontsteek een paar kooltjes en strooi een beetje wierook erop. Met de geur van de wierook wordt de ceremonie extra feestelijk. Overhandig de gasten wat te knabbelen, bijvoorbeeld popcorn of geroosterde noten.
Stap 3
Schenk de koffie in één beweging in alle kopjes, zonder tussendoor te stoppen. Dit is een typische handeling bij de ceremonie. Die kunt u nog sierlijker maken door een porseleinen koffiekan met een lange schenktuit te gebruiken. Een kleine tip: probeer het eerst een keer met water.
Stap 4
Bij de Ethiopische koffieceremonie worden drie kopjes koffie gedronken. Het betreft kleine espressokopjes. Het eerste kopje met de sterkste koffie is voor de gezondheid en gewoon voor de lekkere smaak. Drink het bewust en met smaak.
Stap 5
Het tweede kopje onderstreept het sociale karakter van de koffieceremonie. Nu is de tijd aangebroken om problemen en conflicten te bespreken.
Stap 6
Het derde kopje zal het huis en de aanwezigen zegen brengen. Drinkt u ook dit kopje nog in alle rust. Nu is het de gelegenheid elkaar goede wensen over te brengen en de ceremonie af te sluiten met een zegenbede.
Zegenbede
Vrede en genade
Vrede en genade
U allen zij vrede
U allen
Foto: H. Schwarzbach