Wereldmissiemaand 2017: Burkina Faso

Op 22 oktober is het Missiezondag. Onze aandacht zal dit jaar gaan naar Burkina Faso. Tot 1984 heette dit West-Afrikaanse land Opper-Volta. De naam Burkina Faso betekent ‘het land van de oprechte mensen’ en de inwoners worden Burkinabé (oprechte mensen) genoemd.

Kaart van Burkina Faso

Stabiel maar arm
Onder de vorige president Blaise Compaoré gold Burkina Faso met zijn ongeveer 19 miljoen inwoners als een politiek stabiel land in West-Afrika. De prijs voor die stabiliteit waren echter een gebrekkige democratie en een gebrek aan vrijheid. Toen de president de grondwet wilde wijzigen zodat hij nogmaals een ambtstermijn kon vervullen, kwam er grote tegenstand. Na enkele onrustige jaren werden in november 2015 vrije verkiezingen gehouden waarbij Roch Marc Christian Kaboré als overwinnaar uit de bus kwam.
Burkina Faso is een arm land. De meeste mensen zijn afhankelijk van de landbouw. Het land ligt voor een groot deel in de droge Sahelzone en heeft te maken met de problemen van de voortschrijdende woestijnvorming. Bisschop Joachim

Katholieke Kerk
Ongeveer 15% van de inwoners is katholiek. De meerderheid van de inwoners is moslim (circa 55%) en daarnaast is er een groot aantal aanhangers van inheemse religies (circa 30%). Men zet zich intensief in voor de dialoog tussen christenen en moslims.

Ontmoetingsdag: zaterdag 30 september
In de komende weken krijgt u meer informatie over de Wereldmissiemaand, Burkina Faso en de projecten die door Missio gesteund worden. De Missio Ontmoetingsdag in het kader van de Wereldmissiemaand is op zaterdag 30 september te Utrecht. Ook daarover volgt nog meer informatie, maar u kunt de datum alvast noteren.

 

 

 

 

 

 

copyright foto: missio München


 

Postbus 93140
2509 AC Den Haag
Laan van Nieuw-Oost-Indië 191
Den Haag
E missio@missio.nl
 
T 070 - 304 74 44
F 070 - 381 83 55