Vietnam - Verder lezen
Er is veel literatuur over Vietnam verschenen, waaronder natuurlijk over de Vietnamoorlog. Hieronder staat slechts een kleine selectie van enkele boeken die wellicht voor u interessant zijn.

Mgr. Franciscus Xaverius Nguyen Van Thuan, Vijf broden en twee vissen; Het getuigenis van een bisschop.
St. Petrus Canisiusstichting, 2000


Kardinaal Van Thuan werd in 1975 na de machtsovername door de communisten gevangengenomen. Hij heeft dertien jaar gevangen gezeten.
In dit boekje wil mgr. Van Thuan speciaal de jongeren laten delen in zijn ervaringen van die jaren. Hij wil het geven, zoals de jongen in het evangelie, alles wat hij heeft: vijf broden en twee vissen. “Het is bijna niets, maar Jezus zal de rest doen. Dit waardevolle boekje laat ons zien dat de liefde van God het wint, ook in zulke buitengewone omstandigheden.”

 


Frans Van Thuan, Getuigenis van de hoop; Vademecum voor de katholiek van het derde millenium.
St. Petrus Canisiusstichting, 2001

(alleen nog tweedehands te koop)

Met dit boek steekt kardinaal Van Thuan een hart onder de riem van elke katholiek, veelal een zwakke mens zoals hij, doorgaans verlaten en eenzaam, zoals hij, gebonden als een gevangene zoals hij (aan dit lichaam, deze ziekte, deze neigingen en hartstochten van ouders, vrouw, man, kinderen, broers, zussen, collega’s enz.). Hij leert ons hoe wij, in het vuur van het lijden aan onze eigen en andermans grenzen, onze eigenliefde kunnen laten omsmelten tot gebondenheid in overgave.

 Kim Thúy, Ru
Amsterdam, Van Gennep, 2011


Kim Thúy wordt geboren in Saigon aan het begin van het jaar 1968. Als Kim tien jaar is verlaten zij en haar ouders in een overvolle boot het verscheurde Vietnam.
In Franstalig Canada schiet de familie opnieuw wortel. In ‘Ru’ schrijft Kim Thúy, inmiddels advocaat en moeder van twee zonen, over haar leven; het leven van iemand die altijd een hybride zal blijven. Zelfs haar eigen zonen lijken niet op haar, met hun ‘lichte haren, blanke huid en volle wimpers’.
In een associatieve, poëtische stijl rijgt Thúy reflecties en herinneringen aaneen. ‘Ru’ is zowel een lied van troost als een ode aan de rijkdom van het leven.Thich Nhat Hanh, Boeddha leeft, Christus leeft
Asoka, 2000


De bekende Vietnamese monnik Thich Nhat Hanh neemt al decennialang deel aan de dialoog tussen de twee grootste levende contemplatieve tradities, en ontdekt in het christendom een schoonheid die alleen een buitenstaander kan overbrengen. In helder, beschouwend proza onderzoekt hij de sacraliteit en het mededogen die de twee tradities gemeen hebben, en hernieuwt ons inzicht in beide. ‘Op het altaar in mijn huis in Frankrijk staat zowel een afbeelding van Boeddha als één van Jezus’, zegt hij, ‘en ik kan hen allebei als mijn spirituele voorouders ervaren.’
© Missio Nederland, 2011


 

Postbus 93140
2509 AC Den Haag
Laan van Nieuw-Oost-Indië 191
Den Haag
E missio@missio.nl
 
T 070 - 304 74 44
F 070 - 381 83 55