Vietnam - Geografie
Vietnam is een land in Zuidoost Azië, dat grenst aan Laos, Cambodja, China en de Zuid-Chinese Zee. Het is een langgerekt land met een oppervlakte van 331.689 vierkante km, dat is 9 x zo groot als Nederland. Officieel heet het land de Socialistische Republiek Vietnam en heeft als hoofdstad Hanoi. Er zijn circa 86 miljoen inwoners, die zich vooral concentreren in de twee grote vruchtbare rivierdelta’s. In het noorden is dat de delta van de Rode Rivier en in het zuiden de Mekongdelta. Naast Hanoi zijn er nog enkele grote steden zoals Ho Chi Minh Stad (het vroegere Saigon), Hoi An, Hai Phong en Hué (de vroegere hoofdstad tijdens het keizerrijk).


Behalve de vruchtbare rivierdelta’s bestaat Vietnam voornamelijk uit bergen. De berggebieden zijn dunbevolkt. De mensen daar zijn er arm en behoren tot de vele etnische minderheidsgroepen.
Een van de bekendste natuurgebieden is de HaLong Bay, die bestaat uit duizenden kleine eilandjes die uit zee oprijzen. Volgens een oude legende was er lang geleden een draak die in zee dook. Zijn staart steekt hier en daar nog boven water uit en dat zijn de eilandjes van de HaLong Bay.

Halong Bay
Halong Bay


Vietnam wordt in één jaar wel een keer of acht getroffen door een tyfoon. Een van de laatste en ergste was de tyfoon Ketsana in 2009. Veel huizen en landbouwgrond werden verwoest. Het duurt nog lang voordat alles weer is opgebouwd.
 

 

 

© Missio Nederland, 2011


 

Postbus 93140
2509 AC Den Haag
Laan van Nieuw-Oost-Indië 191
Den Haag
E missio@missio.nl
 
T 070 - 304 74 44
F 070 - 381 83 55