Landkaart SenegalSENEGAL
Senegal ligt in West-Afrika ten zuiden van de Sahara en is ongeveer vijf keer zo groot als Nederland (196.722 km2). In het westen grenst Senegal aan de Atlantische Oceaan, in het oosten aan Mali, in het zuiden aan Guinee en Guinee-Bissau en in het noorden aan Mauretanië. Senegal wordt onderbroken door Gambia.
De hoofdstad is Dakar. Moeder met haar kinderen - foto: Friedrich StarkSenegal is een republiek en heeft dit jaar een nieuwe president gekregen: Macky Sall. Sinds 1960 is het land onafhankelijk van Frankrijk. Er wonen ongeveer 13 miljoen mensen en die horen bij verschillende bevolkingsgroepen. De grootste zijn: Wolof, Peul, Sérèr, Toucouleur, Diola en Malinké.
De vlag van Senegal heeft de drie kleuren van Afrika: groen, geel en rood. In de gele middenbaan staat een groene ster, die staat voor de vrijheid. De naam Senegal komt van de rivier Senegal en in de taal van de Wolof betekent dat: onze boot.

De meeste mensen zijn moslim (93%). Van de christenen (7%) is het merendeel katholiek.
De grondwet van Senegal kent de scheiding van Kerk en Staat.

Vissersboten op het strand van Dakar - foto: Friedrich Stark

Economie
De voornaamste bron van inkomsten is de visserij. De Atlantische Oceaan is een visrijk gebied. De vissers hebben steeds meer last van concurrentie van grote visbedrijven die met hun enorme sleepnetten de vissen met duizenden uit de zee halen. Daardoor wordt het voor de Senegalese vissers steeds moeilijker voldoende vis te vangen voor hun eigen levensonderhoud.
Een andere inkomstenbron is de teelt van pinda’s. Senegal is in Afrika de grootste producent. Wereldwijd behoort Senegal tot de vijf grootste pindaleveranciers.
Het toerisme groeit de laatste jaren steeds meer.

Visser met visnet - foto: Friedrich Stark Vismarkt in de haven van Ziguinchor - foto: Friedrich Stark

Onderwijs
Ongeveer 60% van de volwassenen in Senegal is analfabeet. Door het ontbreken van geld zijn er te weinig scholen, te weinig onderwijzers en te weinig schoolboeken. Veel kinderen, met name meisjes, volgen alleen enkele jaren basisonderwijs. De regering en ook de katholieke Kerk proberen meer kinderen naar school te laten gaan en ze vooral ook langer op school te houden.
Meestal worden de lessen in het Frans gegeven, de officiële taal van Senegal. Er wordt al wel geëxperimenteerd met onderwijs in het Wolof.
De Koranscholen waar islamitische jongens hun opleiding volgen, geven les in het Arabisch. Dat helpt niet om een goede positie in de maatschappij te verwerven. Daarvoor blijft het Frans noodzakelijk.


Meer lezen over Senegal: Gerti Hesseling, Senegal / Gambia (serie Landenreeks); KIT Publishers, 2007

© Missio Nederland, 2012


 

Postbus 93140
2509 AC Den Haag
Laan van Nieuw-Oost-Indië 191
Den Haag
E missio@missio.nl
 
T 070 - 304 74 44
F 070 - 381 83 55