Missio steunt de Filippijnen 1 - Leven op drie wielen

Als de nacht neerdaalt over Manila, rolt Guillermas Vitmy haar fietsriksja op de stoep en richt in het zijspan een bed in voor haar en haar driejarige zoon Danielo. Een andere overnachtingsmogelijkheid hebben de twee niet. Overdag rijdt de 41-jarige vrouw met de pedicab, zo heten de fietsriksja’s in Manila. “Ik ben met mijn man naar Manila gekomen, omdat we dachten hier een beter leven te krijgen”, vertelt Guillermas. “We wilden een kamer huren. Maar toen kwam er een vloedgolf. Mijn man verloor al zijn papieren en kon geen goed betaalde baan meer vinden. Nu werkt hij in de bouw.”

Sinds 2009 is het gezin dakloos. Als ze een goede dag heeft, verdient Guillermas met de pedicab 300 pesos (5,70 euro). Maar de riksja is niet van haarzelf. Elke dag moet ze 150 pesos huur betalen. Na aftrek voor wat eten blijft er bijna niets over om te sparen.

In Manila zijn veel dakloze gezinnen zoals dat van Guillermas. Voor hen heeft zuster Cecille Ido van de Missiebenedictinessen het gezinscentrum ‘Tuluyan’ opgericht. “Het huis geeft niet alleen een tijdelijk veilig onderdak”, zegt zuster Cecille. “Het helpt de gezinnen ook bij vervolgopleidingen en beroepscursussen. Zo kunnen de mensen daarna in hun levensonderhoud voorzien en een menswaardige woonplek vinden.”

Ook Guillermas Vitmy bezoekt het centrum en heeft daardoor weer hoop gekregen: “Het is mijn droom dat ons gezin zich uit de armoede bevrijdt.”

Print hier de PDF

Wilt u deze gezinnen helpen een nieuw bestaan op te bouwen? Geef dan uw bijdrage:
IBAN: NL65 INGB 0000 0015 66
t.n.v. Missio Wereldmissiemaand, Den Haag
o.v.v. Tuluyan

Doneer online voor dit project 

© Foto’s: H. Schwarzbach
© Missio Nederland, 2016


 

Postbus 93140
2509 AC Den Haag
Laan van Nieuw-Oost-Indië 191
Den Haag
E missio@missio.nl
 
T 070 - 304 74 44
F 070 - 381 83 55