Natuurrampen: tyfoons en aardbevingen

Steeds weer worden de Filippijnen getroffen door zware tropische stormen. Vaak leidt dat tot overstromingen en aardverschuivingen. Jaarlijks bereiken ongeveer 20 tyfoons het eilandenrijk, zeven tot negen komen naar het vasteland. Een daarvan was de supertyfoon Haiyan, die behoort tot de vier sterkste ooit gemeten wervelstormen ter wereld.

In november 2013 raast Haiyan over de Filippijnen en laat een spoor van vernieling na. Duizenden mensen vinden de dood. Degenen die het overleven hebben niets meer. Geen huis, geen bezittingen, geen bestaansgrond. Zoals Andy Esperas, zijn vrouw Irish en hun vijf kinderen in het vissersdorp Kataisan aan de kust van Tacloban.


 

De zusters Missiebenedictinessen hebben het initiatief genomen om de vissersfamilies te helpen. Langdurige hulp zodat de mensen een nieuw leven kunnen opbouwen in waardigheid. Zuster Celine Saplala: “De gezinnen hebben een veilige plaats nodig waar ze menswaardig kunnen leven. Ook hun psychische wonden moeten kunnen genezen.” Daarom is begonnen met de bouw van een nieuw dorp ‘Sambayanan ni San Benito’. Heel belangrijk hierbij is, dat de gezinnen zelf mee aanpakken. Zo moet er een sterke gemeenschap ontstaan.

 

 

© Foto’s: H. Schwarzbach
© Missio Nederland, 2016


 

Postbus 93140
2509 AC Den Haag
Laan van Nieuw-Oost-Indië 191
Den Haag
E missio@missio.nl
 
T 070 - 304 74 44
F 070 - 381 83 55