Nieuwsbrief oktober 2011

 

Oktober Wereldmissiemaand
Deze nieuwsbrief staat helemaal in het teken van Vietnam, het aandachtsland in Wereldmissiemaand. Naast een terugblik op de ontmoetingsdag van Missio op 10 september jl. waar pastor Thanh Ta een boeiende lezing hield, kunt u ook lezen over het werk van de Benedictijnen onder drugsverslaafden.
Natuurlijk mag de boodschap van paus Benedictus bij gelegenheid van Missiezondag niet ontbreken. En we besluiten deze nieuwsbrief met – heel toepasselijk in de oktobermaand – een gebed tot Onze Lieve Vrouw van La Vang.

U kunt nog steeds gratis materialen bestellen voor Wereldmissiemaand: tel 070 – 304 74 44
of e-mail missio@missio.nl
 


Ontmoetingsdag Missio: Kerk Vietnam verdient respect
Op de jaarlijkse ontmoetingsdag van Missio, dit jaar op 10 september jl. vertelde pastor Thanh Ta over zijn geboorteland Vietnam.

Pastor Thanh TaGeschiedenis
Pastor Thanh Ta is pastoor van de parochies van Zevenaar en het Gelders Eiland en bezoekt regelmatig zijn geboorteland. In zijn lezing ging hij in op de turbulente geschiedenis van zijn land in de 20e eeuw, de oorlog tegen de Fransen en later tegen de Amerikanen en de hereniging van Noord- en Zuid-Vietnam onder communistisch bewind. Die hereniging betekende voor de katholieken onderdrukking en gevangenschap.

Respect
Bij zijn bezoeken aan zijn geboorteland spreekt pastor Thanh Ta vaak met priesters, religieuzen en parochievrijwilligers. Hij vertelde dat hij onder de indruk is van hun veerkracht en optimisme. “Men laat zich niet inperken door geldende godsdienstvrijheid. Men maakt van de nood een deugd. Er wordt gekeken naar wat wel mag. Te midden van de bewogen geschiedenis leveren priesters, religieuzen, catechisten, andere vrijwilligers en gelovigen een geweldige inspanning om hun kerk te beschermen en trouw te blijven aan hun geloof. Dat verdient veel respect.”

Wilt u de lezing van pastor Thanh Ta nog eens nalezen, neem dan contact op met Marianne Baijens, m.baijens@missio.nl
Voor foto’s van de bijeenkomst: http://www.mijnalbum.nl/Album=86OMM6AK


Maria van Lavang

 

Benedictijns centrum drugsverslaafden
Met een bijzondere ceremonie gaf pater Tran Van An onlangs het startsein voor de bouw van een nieuw opvangcentrum voor drugsverslaafden in de provincie Quang Tri in Vietnam, vlakbij het nationale bedevaartsoord van Onze Lieve Vrouw van La Vang.
Lees verder

 

 

 


Boodschap van de paus
Bij gelegenheid van Wereldmissiedag 2011 heeft paus Benedictus XVI een boodschap doen uitgaan naar alle gelovigen. Onder het motto: “Zoals de Vader Mij gezonden heeft, zo zend Ik u” (Joh. 20,21), gaat de paus dieper in op het begrip ‘zending’.
Lees verder

 Op de achterzijde van de bladwijzer die Missio voor Wereldmissiemaand heeft laten maken, staat een gebed tot Maria Onze Lieve Vrouw van La Vang.
U kunt de bladwijzer gratis bestellen bij Missio. Hieronder staat het gebed.

 

Maria van LavangOnze Lieve Vrouw van La Vang

Heilige Maria,
Vrouwe van La Vang
Moeder van hemel en aarde
U prijzen wij
genadevolle en goedgunstige vrouw
die goede en kwade mensen helpt

Heilige Maria,
Vrouwe van La Vang
U troost terneergedrukte
en uitgeputte mensen
U verzacht het verdriet en de pijn
van de ontmoedigde zieken

Heilige Maria,
Vrouwe van La Vang
U bent de heldere maan van liefde
die de weg van de mensheid verlicht
Ons leven is een woeste zee vol gevaar
Wij vertrouwen op u
voor onze veiligheid en vrede